Емблематично и страшно вкусно ястие от близко-източната кухня.
Необходимите продукти:
250 г- сух нахут
1/2 глава- лук
3 скилидки- чесън
5-6 стръка- магданоз
5-6 стръка- кориандър
-сол и черен пипер на вкус
1/2 лъжичка- канела на прах
1/2 лъжичка- смлян кимион
1/2 лъжичка- червен пипер
1 ч. л.- бакпулвер
2 с.л.- брашно от нахут
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Накисваме нахута в студена вода от предната вечер.
Отцеждаме нахута добре и го смиламе в блендер. Лука, чесъна, магданоза и кориандъра смиламе фино в блендер и прибавяме към смления нахут. Ако не намерите пресен кориандър, може да се замени с 1/2 ч.л. сух. Добавяме към сместа подправките и брашното и объркваме добре. Брашното от нахут също може да се замени с бяло брашно. С влажни ръце оформяме кюфтенца с големината на орех.
Загряваме мазнината на среден до силен огън, 5 степен на котлона от 6, и пържим фалафелите до покафеняваме. Опитваме първия фалафел и ако в средата е суров, намаляме силата на котлона.
Соса "Тахини" приготвяме като в купичка сложим 3-4 лъжици сусамов тахан, една накълцана на ситно скилидка чесън, сока на 1/2 лимон и като прибавяме вода бъркаме до получаването на желаната консистенция на сос. Отначало сусама ще се стричи , но след това постепенно ще придобие желаната форма.
Сервираме със свежа салата и арабски питки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар