вторник, 27 март 2012 г.

Хляб с маслини и риган



Рецептите за хляб в хлебопекарна са безкрайни на брой вариации. Аз ви предлагам една, която лично на мен много ми допада.

Необходими продукти:
300 мл айран
2 с.л зехтин
1 ч.л сол
1 ч.л  захар
250 гр бяло брашно тип 500
250 гр типово брашно
1 пакетче суха мая „Dr. Oetker”
1 шепа нарязани маслини
1 ч.л сух риган

Начин на приготвяне:
Приготвяме айрана с топла водичка, около 30 С . Сипваме в хлебопекарната първо течните съставки, поставяме солта и захарта, накрая брашното и най-отгоре в кладенче сипваме маята. Важно е маята да не е в контакт със солта и течните съставки. Пускаме основна програма, около 3 часа, зависи от марката на хлебопекарната, моята е „Аляска“. При звуковия сигнал за добавяне на съставки слагаме маслините и ригана.
След края оставяме хляба да изстине върху решетка за около ½ час, да си обиколи нивата както се казва :)).

Няма коментари:

Публикуване на коментар