събота, 3 март 2012 г.

Лимонов ориз



Днес ще предложа една рецепта, която е любима на моето семейство, много лесна, но също така и много ефектна. Рецептата е от „The Hare Krishna Book of Vegetarian Cooking“ и ако спазвате точно
пропорциите винаги се получава отличен резултат.

Нимбу чавал (Лимонов ориз)

Необходили продукти:

2 чаши (350 гр) ориз басмати, може и друг но да е качествен
1 с.л гхи или олио – гхи е пречистено масло, никога не съм го правил, става си перфектно с олио
½ ч.л кимион
1 ½ ч.л синап
5 листа къри ( ако имате, но в България не се намират, така че без тях)
1 канелена пръчица, около 5 см
1 ситно нарязана люта чушка
3 ½ чаши (825 мл) вода
½ ч.л куркума (без нея няма да е така ефектно жълт)
90 мл лимонов сок
2 с.л масло
1 лимон нарязан на осем
5-6 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте ориза в студена вода и го накиснете за 15 мин. След това изцедете добре.
В нагорещената на среден огън мазнина запържете кимиона, синапа, канелата и ако имате, листата къри. Когато кимиона промени цвета си, след около 30 сек, прибавете нарязаната чушка, а след това и ориза. Внимавайте синапените зърна подскачат доста при запържване.
Пържете ориза 2-3 мин при непрекъснато разбъркване докато зърната станат прозрачни. Добавете водата, с разтворената в нея куркума, и солта. След като заври, изчакайте около минута, разбъркайте, похлупете тенджерата и намалете огъня до минимум. Оставете така, БЕЗ ДА РАЗБЪРКВАТЕ, докато ориза поеме всичката вода (около 20 мин).
Когато е готов, отхлупете и извадете пръчката канела. Полейте с лимоновия сок и сложете парченцата масло отгоре. Изчакайте 2-3 мин и отстранете от огъня. Разрохкайте внимателно с вилица.
Гарнирайте всяка порция с резен лимон и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар