сряда, 25 януари 2012 г.

Салата "Табуле"

Зимно врене е и ракийката в този студ добре върви, но проблема е, че по това време на годината трудно се намират хубави зеленчуци за салатка. Ще ви предложа една от моите любими салатки която е подходяща за всеки сезон. Това е най-популярната арабска салата – Табуле. В арабската кухня е пълно с всякакви мезета и салатки подходящи както за мастика, така и за ракийка.

Салата Табуле

1 чаша кус-кус ( не паста кус-кус , а арабския, намира се в големите супермаркети в картонени кутии с надпис Cous-Cous)
1 домат
1 връзка пресен или една глава стар лук
3-4 връзки магданоз
1 връзка мента (може и джоджен)
Лимонов сок
Сол и черен пипер
Зехтин

Кус-куса заливаме с 1 чаша вряща вода, покриваме с кърпа и оставяме да поеме течността, отнема няколко минути. След това разрохкваме с вилица и слагаме малко зехтин за да се отделят зрънцата и да не е слепнал.
Домата нарязваме на кубчета, само месестата част, лука, ако е пресен на ситни колелца, или ако е стар на тънки полумесеци. Магданоза и ментата наситняваме и смесваме всичко.
Подправяме със сол и черен пипер и овкусяваме с лимоновия сок и зехтина, носи доста зехтин, лимона е на вкус.
Задължително оставяме да престои поне час да се смесят добре вкусовете.
Ако харесвате повече зелено, сложете повече магданоз или намалете кус-куса.
Ха наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар