петък, 7 март 2014 г.

Пърленки с песто от левруда








Необходимите продукти:

350 гр. брашно
1 ч.л. суха мая
200 мл. хладка вода
1 ч.л сол
1/2 ч.л. захар
1-2 с.л зехтин

За пестото:
1 връзка левруда
100 гр орехи
100-150 мл зехтин
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото замесваме меко тесто, докато спре да лепне, намазваме със зехтин, покриваме с къпа и слагаме на топло да втаса, докато удвои обема си. Най-добре при мен втасва във фурната на 50 гр без вентилатор, за 30-40 мин е готово, но задължително да е покрито с кърпа.
Продуктите за пестото слагаме в блендер и разбиваме докато стане хомогенно. За по силен ароматна орехи, може да ги запечем малко на сух тиган.
Втасалото тесто премесваме и разделяме на 6 или 8 топки, зависи колко големи искате да са пърленките и колко е голяма скарата на която ще печете. Аз ги пека на грил-тигана, така че правя 8 бр. Всяка топка разточваме на тънко, мажем с пестото и навиваме на руло.Навиваме краищата на рулото на противоположни охлювчета и захлупваме едно върху друго.




Разточваме до желаната големина и печем на добре загрята скара. Аз лично първо приготвям всички пърленки като нареждам една върху друга разделени от хартия за печене и тогава загрявам грил-тигана, така докато загрее те втасват още малко. Печем за по 2-3 минутки от страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар