сряда, 8 януари 2014 г.

Печен свински джолан с грейви сос с манатарки




Едно много лесно за приготвяне ястие, но в същото време много вкусно и не на последно място с изгодна цена.

Необходимите продукти:

2 бр свински джолани (задни) около 3 кг
1 чаша бяло вино
10-12 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
черен пипер, червен пипер и сол на вкус
30 гр сушени манатарки
30 гр масло

Начин на приготвяне:
Накисваме манатарките в студена вода за около 1/2 час.
Шпиковаме подсушените джолани с половината скилидки чесън, натриваме ги добре с подправките и ги слагаме в тава за печене. Прибавяме лука нарязан на едро, измития, но необелен морков, така има по силен вкус, и останалите небелени скилидки чесън. Поливаме с виното и доливаме вода докато се покрие дъното на тавата.
Загряваме фурната на максимална мощност. Покриваме тавата с фолио, поставяме във фурната и намаляваме температурата на 180 С . Печем 2,5 - 3 часа, след това махаме фолиото и запичаме още за около 1 час, като периодично поливаме месото със образувалия се сос.
Изваждаме месото от тавата в подходяща чиния и покриваме с алуминиево фолио да почине.
Намачкваме с преса за картофи зеленчуците в тавата и прецеждаме соса в тенджерка като много добре го претриваме през цедката. Наливаме малко от водата в която са накиснати гъбите и слагаме на слаб огън да къкри до сгъстяване. Отделни запържваме нарязаните гъби в малко масло и ги прибавяме към къкрещия сос. Варим до желаната гъстота. След като свалим от котлона прибавяме студеното масло и разбъркваме за да се получи емулсия и соса да се уплътни.
Обезкостяваме наедро джоланите и сервираме със соса и гарнитура от печени на фурна картофи с розмарин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар