сряда, 25 април 2012 г.

Пълнени сушени патладжани (Kurutulmuş patlıcan dolması)


Едно много вкусно предястие или мезе от турската кухя, което стана възможно, благодарение на сушените патладжани , които Кирил донесе чак от Анкара. Не че няма и по-наблизо, ама тези са си баш от мястото.

Необходими продукти:

-          1 връзка сушени патладжани
-          1 ч.ч булгур (или ориз)
-          1 ситно нарязан лук
-          2-3 с.л доматено пюре
-          2 накълцани скилидки чесън
-          1 ч.л лют червен пипер ( в Турция имат един, който прилича на паста, леко е влажен, ама и с обикновен става)
-          1 ч.л джоджен
-          Сол и пипер
-          2-3 с.л сос от нар ( ако има, може и без него)

Начин на приготвяне:

Сваряваме патладжаните в подсолена вода за 15-20 мин., като в началото сменяме водата два пъти, за да премахнем горчивината.
В подходящ съд запържваме в 5-6 с.л зехтин лука и чесъна. Добавяме доматеното пюре и лютия пипер и добре ги запържваме при непрекъснато бъркане. Прибавяме добре измития булгур, джоджена, солта и черния пипер. Разбъркваме. Ако имаме сос от нар сега е момента да го прибавим. Навиваме 1 чаша топла вода и на тих огън оставяме булгура да я поеме.
Пълним патладжаните, като  оставяме  около 1 пръст накрая празно. Нареждаме леко изправени в подходящ съд, затискаме с чиния, като при сърмички, заливаме с още вода, да се покрият, и варим на тих огън.
Сервираме с гъсто кисело мляко с накълцан вътре джоджен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар