сряда, 11 април 2012 г.

Лазаня "Болонезе" (Lasagne alla Bolognese)



Едно от най-популярните италиански ястия – лазанята е любимо на много хора по целия свят. Няма нищо сложно в приготовлението му, просто са ви нужни качествени продукти и желание.
Ето и моя вариант.

Необходими продукти:

За соса „Болонезе“
600 гр смляно месо (50% свинско и 50% телешко)
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
2-3 скилидки чесън
2 с.л доматено пюре
800 гр консервирани белени домати
1 ч.л риган
1 ч.л босилек
Сол и черен пипер
3-4 с.л зехтин
За соса „Бешамел“
60 гр масло
60 гр брашно
1200 мл мляко
½ ч.л индийско орехче
Сол
и
настърган пармезан
1пакет кори за лазаня (аз използвам на "Barilla")

Начин на приготвяне:

В зехтина запържваме нарязаните на ситно лук, морков, целина и чесън. Добавяме месото и след като се запържи слагаме доматеното пюре, разредено с малко вода и доматите, които предварително леко намачкваме. Прибавяме около 1 чаша топла вода или бульон и варим около 40 мин на тих огън, при често разбъркване. Трябва да получим гъст, но много сочен сос.
Бешамела приготвяме като запържим брашното в маслото докато покафенее леко, отстраняваме от котлона, прибавяме СТУДЕНО мляко и бъркаме за да не се получат бучки. Овкусяваме със сол и индийско орехче и връщаме на котлона да заври. Бъркаме докато се сгъсти.
В тавичка, правоъгълна и намазана добре с масло, слагаме по малко от двата соса на дъното.
След това следват корите, червен сос, бял сос и пармезан. Правим така 5 реда, като за последния оставяме повече бял сос за да покрие много добре всичко, и поръсваме обилно с пармезан.


Загряваме предварително фурната на 250 С и печем 20 мин докато се зачерви.
Оставяме задължително да почине поне ½ час преди да сервираме.

И да не забравите бутилка червено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар