неделя, 7 декември 2014 г.

Тирамису



Един прекрасен десерт от италианската кухня, който, както повечето неща там зависи основно от качеството на продуктите. Така че, не замествайте, не спестявайте и винаги ще имате прекрасен резултат.

Необходимите продукти:

500 гр маскарпоне
5 жълтъка
3 белтъка
150 гр захар
150 мл еспресо
100 мл Марсала или друго десертно вино
бишкоти Савоярди
какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол. Поставяме ги в хладилника докато приготвяме останалата част от крема.
Разбиваме много добре жълтъците и захарта. Ако се съмнявате в това дали яйцата са пресни по-добре ги разбийте на водна баня докато станат кремообразни, но по рецепта е с пресни яйца.
Прибавяме към жълтъците и захарта маскарпонето и разбъркваме добре на ниска степен на миксера.
Прибавяме разбитите белтъци и с шпатула внимателно, за да не изкараме въздуха смесваме всичко на пухкав крем.
Смесваме кафето с десертното вино.
Потапяме бишкотите в кафето и виното една по една и ги нареждаме в тавичка. Заливаме ги с е1/2 от крема, като хубаво разтръскваме тавичката за да не остават кухи места. Следва отново ред с бишкоти, потопени в кафе и останалата част от крема. Ако тавичката ви е по дълбока, може да направите три реда бишкоти, още по-добре. Заглаждаме добре с шпатула и поръсваме обилно с какао.
Оставяме в хладилник за минимум 4 часа.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар