четвъртък, 4 декември 2014 г.

Гулаш супа



В студеното зимно време няма нищо по хубаво от един пикантен гулаш.

Необходимите продукти:

700 гр. телешки шол
4 глави лук
3 скилидки чесън
100 гр. доматено пюре
1 с.л. сладък червен пипер
1с.л. лют червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. майорана
2 дафинови листа
1 ч.л. сол
400 гр смлени домати от консерва
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 морков
2 картофи
100 мл червено вино
1,2 л. телешки бульон
2 с.л свинска мас
заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на кубчета от по 1 см., а лука на ситно. Загряваме добре подходяща тенджера и слагаме маста. Когато запуши или е вече силно загряла добавяме месото, а след това и лука и запържваме при силна температура за около 5 мин.
Прибавяме доматеното пюре и разбъркваме за 1 мин, без да загаря. Слагаме червените пипери, кимиона, майораната, енергично разбъркваме и гасим с виното. Ако огъня е много силен, дръпнете тенджерата настрана, когато добавяте подправките, за да не загарят.
Когато виното се изпари, прибавяме и останалите продукти: доматите, нарязаните на ситно чушки, морков и чесън, дафиновия лист и бульона. Посоляваме и оставяме да къкри на слаб огън за около 1,5 - 2 часа, докато месото започне почти да се разпада.
Прибавяме нарязаните на кубчета, по около 1,5 см, картофи и варим до готовност.
При сервиране по желание прибавяме и лъжица заквасена сметана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар