четвъртък, 22 март 2012 г.

Хумус (Hummus bi Tahina)



Във всяка страна от арабския свят, хумусът присъства на трапезата, като най-популярната разядка. Тъй като съставките му са изключително здравословни е подходящ за всеки ден и при всевъзможни диети.
Необходими продукти:
240 гр сварен нахут
3 с.л сусамов тахан
2 скилидки счукан чесън
Сока на 1 лимон
Сол
½ ч.л кимион ( Не е задължителна, в оригиналната рецепта я няма)
За гарниране:
Зехтин
Червен пипер
Магданоз


Начин на приготвяне:
Смиламе всички съставки на хумуса в блендер или с пасатор до получаване на кремообразна смес. Добавяме от водата в която е сварен нахута при необходимост, затова не я изхвърляте.Аз ползвам нахут от консерви на „Divella, доста удобно и изгодно, има ги във всеки супермаркет. Ако искате сами да си сварите нахута, накиснете го от предната вечер и сменете два пъти водата като заври.
Готовият хумус  разстелете в чиния като, поръсете с червен пипер и го залейте обилно със зехтин. Гарнирайте със много ситно нарязан магданоз.
Консумира се със арабски питки, като се загребва директно с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар