сряда, 29 февруари 2012 г.

Спагети "Болонезе"

Колкото готвачи, толкова и рецепти за тези най-популярни спагети.Аз предлагам моя начин, без да имам претенция за оригиналност, но пък се получава добре.

Необходими продукти:
300 гр смляно свинско месо
300 гр смляно телешко месо
100 гр бекон
1 глава лук
1 стрък целина
3-4 скилидки чесън
1 морков
100 мл червено вино
3 с.л доматено пюре
1 консерва 800 гр домати на кубчета
1 ч.л сух риган
Сол и черен пипер
Зехтин

Начин на приготвяне:
В съд, подходящ и за печене във фурна, запържваме нарязания на кубчета бекон в 2-3 с.л зехтин.
Добавяме двата вида месо и пържим докато станат на трохи. Прибавяме нарязаните на ситно лук, целина, морков и чесън и задушаваме няколко минути, докато поомекнат. Слагаме виното и бъркаме докато се изпари алкохола. След това следва доматеното пюре и консервата с нарязаните домати. Посоляваме със сол и черен пипер и подправяме с риган. Загряваме фурната на 180 градуса и печем соса, като от време на време разбъркваме, до готовност или около 1 час до получаването на гъст месен сос . При необходимост може да се долива малко гореща вода или бульон.
По желание може да се сготви и на котлона,на много тих огън и при често разбъркване, но от италиански готвачи съм чувал, че соса "Болонезе" се пече.
Спагетите сваряваме според указанието на опаковката.
При сервиране слагаме обилно сос върху спагетите в чинията и поръсваме добре с настърган пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар