понеделник, 30 януари 2012 г.

Телешко варено

В този сибирски студ, който е навън, супите са подходящо ядене. Една от най- подходящите и любими супи за зимата е телешкото варено. Сервирана гореща с люти мариновани чушлета и една малка ракийка, така че да ви изпоти. Има няколко важни неща при приготвянето на супата, които ако спазвате, винаги ще се получава отличен резултат:
- Месото да е с кокал и от джолана по възможност
- Бульонът да се препени много хубаво, за да е бистър и да се прецеди заради малки парченца от кокалите
- Без целина не става
- Месото и зеленчуците са нарязани на едро

Продукти:
1кг телешко от джолана на шайби с кокал
Една малка глава целина
4-5 глави лук
4-5 моркова
1кг картофи
Магданоз и керевиз
Сол и черен пипер на зърна
Измиваме добре месото и го слагаме в студена вода да се вари. Припенваме го много добре и сваряваме докато падне от кокала. Аз го варя в тенджера под налягане и 1 час е достатъчен.
Докато се вари изпичаме лука във фурната, като всяка глава увиваме във фолио за печене. Чичо ми, който беше най-големия специалист на телешкото варено, печеше лука на шайби на котлона за да получи по добър вкус, но ако не ви се мие котлон и във фурната става.
Изваждаме месото и го нарязваме на едри късове, прецеждаме бульона и слагаме в него на едро нарязаните зеленчуци. Посоляваме и слагаме 10 –ина зърна черен пипер. Варим до готовност и накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и керевиз.
В някои рецепти към зеленчуците прибавя и домати, но аз смятам, че така супата отива по към курбан,а не варено.
Сервира се гореща с люти чушки, паста от настърган хрян, за тези които обичат и студена ракийка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар