вторник, 20 февруари 2018 г.

Френски макарон


Ето че дойде време и аз да се пробвам да направя прочутите френски макарони. Оказа се, че ако се спазват мерките, не е чак толкова сложно.





Необходимите продукти:

4 белтъка (90 гр.)
40 гр захар
100 гр брашно от бадеми
200 гр пудра захар
боя за сладкиши (на прах)

за крема
70 гр меко масло
100 гр пудра захар
1 капсула ванилова есенция
1 с.л мляко
боя за сладкиши

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно с пудрата захар. Разбиваме белтъците с щипка сол докато се захванат и след това на няколко пъти добавяме захарта, докато станат с лъскави и с твърди връхчета. Постепенно добавяме сместа от брашно и пудра захар, като бъркаме внимателно, за да не спаднат белтъците. Сега добавяме и боята. В дебелите книги пише, че се бърка поне 50 пъти, аз го бърках докато стане хомогенно. С пош шприцоваме сместа върху хартия за печене, за да станат макароните с еднаква големина, предварително си нарисувах на гърба на хартията еднакви кръгчета. Оставяне ги да засъхнат, за около 40 мин, когато леко ги пипнем отгоре не трябва да лепнат. Загряваме фурната на 150 С без вентилатор и печем 15 мин.
Оставяме ги да изстинат много добре и чак тогава ги отделяме от хартията.
За крема разбиваме маслото с ванилията и постепенно добавяме пудрата захар. Накрая слагаме боята и млякото и разбиваме до пухкав крем.
Шприцоваме крема върху едната половинка на макарона и ги слепваме.
Най-добре е да изчакаме 24 часа преди консумацията, но това е най-трудното.





Няма коментари:

Публикуване на коментар