вторник, 24 януари 2017 г.

Боб чорба





За Нова година бяхме в с.Смилян, прекрасно кътче от България,  и от там се завърнахме с чудесен смилянски боб,, ама истински, не египетски или македонски. Ситният шарен боб стана на ароматна чорба, а с едрия ще направя по нататък една зимна салата.

Необходимите продукти:
300 гр боб
1 глава лук
1\2 резен целина (глава)
1 морков
1\2 червена чушка
1 ч.л. джоджен
1\2 ч.л. сминдух
1\2 ч.л. девисил
1\2 връзка магданоз
Сол на вкус
5-6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер


Начин на приготвяне :

Накисваме боб в студена вода за около 4 часа. Измиваме го добре и го слагаме в тенджера с вода, колкото да го покрие, да заври. След като поври 2-3 минути, изхвърляме водата в която е врял, и наливаме около 2,5 л. вода или колкото преценим. Прибавяме ситно нарязаните лук, морков и целина, слагаме 2-3 с.л. олио и оставяме да заври. Намаляме силата на котлона и оставяме да къкри. Когато боба е полуготов, прибавяме и нарязаната наситно чушка. След като се свари добре добавяме джоджена, сминдуха и девисила. След още 10- ина минути, в отделен съд запържваме за кратко червения пипер в останалото олио и го прибавяме заедно с накълцания магданоз в боба. Изключваме котлона и оставяме чорбата да поври още 3-4 мин да се смесят ароматите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар