сряда, 23 март 2016 г.

Питка с песто




Вариантите за приготвяне на питки с пълнеж са безкрайни,със сирене, със спанак или коприва, със салам и лютеница, но това е един от любимите ми, пък и се вписва в 90 дневната ми диета.

Необходимите продукти:

500 гр - брашно
300 мл  - мляко
2 бр - яйца
7 гр -  суха мая
1 ч.л. мед
1ч.л. сол
зехтин
песто

Начин на приготвяне:

В половината от леко затопленото мляко разтваряме маята, меда и около 100 гр брашно, за да получим рядка кашица. Оставяме на топло за около 15 мин., докато се надигне и стане на балончета. Към втасалото тесто добавяме останалото мляко,разбитите яйце и белтъка на второто, жълтъка оставяме за намазване на питката. Прибавяме брашното и замесваме меко тесто, докато спре да лепне. Оставяме да почине за около15 мин. Намазняваме тестото добре със зехтин и го разточваме  на правоъгълник с дебелина 1/2 см. Намазваме с песто, Дженовезе, Росо или кавото обичате и навиваме на руло. Нарязваме рулото на парчета по около 7 см. и ги нареждаме в намазнена тава с разрезите нагоре. Сплескваме ги малко с ръка, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си. Печем около 40 мин в загряла на 180 С фурна. След изпичане покриваме с кърпа и оставяме да почине поне 1/2 час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар