неделя, 20 март 2016 г.

Пълнени картофи "Болонезе"




По принцип, когато правя сос за спагети, почти винаги ми остава. Пълнените картофи са едно много добро решение за оплзотворяването му. Не че ме може да направим соса специално за картофите, тъй като става много лесно и са вкусни.

Необходимите продукти:

6 едри картофа

За соса „Болонезе“
600 гр смляно месо (50% свинско и 50% телешко)
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
2-3 скилидки чесън
2 с.л доматено пюре
800 гр консервирани белени домати
1 ч.л риган
1 ч.л босилек
Сол и черен пипер
3-4 с.л зехтин
 
настърган кашкавал или моцарела  

Начин на приготвяне:
 
В зехтина запържваме нарязаните на ситно лук, морков, целина и чесън. Добавяме месото и след като се запържи слагаме доматеното пюре, разредено с малко вода и доматите, които предварително леко намачкваме.Добавяме подправките. Прибавяме около 1 чаша топла вода или бульон и варим около 40 мин на тих огън, при често разбъркване. Трябва да получим гъст, но много сочен сос.
Измиваме много добре с четка картофите и ги увиваме с алуминиево фолио. Поствяме ги в тавичка и печем на 200 С във фурната, според големината,около 40 мин докато омекнат. Изваждаме ги и много внимателно махаме фолиото. С нож отрязваме капаче и издълбаваме картофите с лъжица. Напълваме ги със сос и поръсваме отгоре с настърган кашкавал.
 
Запичаме във фурната за около 15 мин, докато кашкавала  се запече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар