четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Селски хляб със суроватка



Тъй като напоследък съм превърнал кухнята в малка мандра, правя сирене, кисело мляко, масло и всички производни на млякото, днес реших да оползотворя малко от оставащата от сиренето суроватка (цвик), като направя хляб в който я използвам вместо вода.

Небходимите продукти:

350 гр бяло брашно
150 гр типово брашно
1 пакетче суха мая
1-2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
350 мл суроватка

Начин на приготвяне:

От продуктите замесваме тесто, което месим 5-10 мин да стане еластично и да не лепне. Оставяме в намаслена купа покрито с фолио да втаса, докато удвои обема си.
Премесваме и оформяме в желаната форма. Поставяме с долната страна нагоре в покрита с кърпа и набрашнена кошничка за повторно втасване. След около1 час или когато пак почти удвои обема си обръщаме върху нагряна тава или камък за печене в предварително загряна на максимална мощност фурна с тава с вода на дъното, за образуване на пара. С остър нож правим 2-3 разреза по повърхността и печем. След 10 мин намаляваме температурата на 200 С и печем още около 50 мин. Изваждаме и оставяме да изстине върху решетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар