понеделник, 2 февруари 2015 г.

Мухамара



Страхотно свежа разядка от турската кухня, напомняща на нашата лютеница. Ако не обичате люто, сложете сладък червен пипер, сиренето също може да се изключи. Общо взето направете я по ваш вкус, тахановия аромат трябва да се усеща, но в никакъв случай да преобладава.

Необходимите продукти:




1  домат
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пюре от чушки или 3 печени червени чушки
1 ч.л. захар
50 г орехи
2 с.л. тахан
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка лют червен пипер
2 с.л. галета
сол
зехтин 

100 г бяло саламурено сирене 

Начин на приготвяне:


1. Обелете домата и главата лук и ги нарежете на резени. Сложете ги в блендер или кухненски робот. Добавете обелената и нарязана на едро скилидка чесън, доматеното пюре, пюрето от чушки и захарта. Смелете до получаването на гладка смес.
2. Пресипете сместа в купа и добавете сусамовия тахан. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Овкусете с кориандър, кимион и сол. Разбъркайте. Добавете струйка зехтин. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още тахан или сол.
3. Нарежете орехите, добавете ги и разбъркайте. Добавете галетата и разбъркайте. Натрошете сиренето и го добавете. Разбъркайте. Накрая полейте с малко зехтин, разбъркайте и оставете соса да постои в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар