Страхотно свежа разядка от турската кухня, напомняща на нашата лютеница. Ако не обичате люто, сложете сладък червен пипер, сиренето също може да се изключи. Общо взето направете я по ваш вкус, тахановия аромат трябва да се усеща, но в никакъв случай да преобладава.
Необходимите продукти:
1 домат
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пюре от чушки или 3 печени червени чушки
1 ч.л. захар
50 г орехи
2 с.л. тахан
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка лют червен пипер
2 с.л. галета
сол
зехтин
100 г бяло саламурено сирене
Начин на приготвяне:
1. Обелете домата и главата лук и ги нарежете на резени. Сложете ги в блендер или кухненски робот. Добавете обелената и нарязана на едро скилидка чесън, доматеното пюре, пюрето от чушки и захарта. Смелете до получаването на гладка смес.
2. Пресипете сместа в купа и добавете сусамовия тахан. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Овкусете с кориандър, кимион и сол. Разбъркайте. Добавете струйка зехтин. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още тахан или сол.
3. Нарежете орехите, добавете ги и разбъркайте. Добавете галетата и разбъркайте. Натрошете сиренето и го добавете. Разбъркайте. Накрая полейте с малко зехтин, разбъркайте и оставете соса да постои в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар