вторник, 28 февруари 2017 г.

Ирландски соден хляб




Бърз вариант за приготвяне на вкусен домашен хляб.


Необходимите продукти:

350 гр пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно
30 гр фини овесени ядки
2 ч.л. сода бикарбонат
300 мл. мътеница ( бутермилк) *
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Смесваме всички сухи съставки в купа. Правим кладенче в средата и наливаме мътеницата и разбъркваме добре. Поръсваме плота с брашно, изсипваме сместа и с няколко движения без да месим много, просто събираме тестото на топка. Слагаме го в набрашнена тава, правим с нож разрез на кръст отгоре и печем в предварително загряла фурна на 200 С  около 45 мин. След изпичане охлаждаме на решетка поне 1\2 час и сервираме.

* тъй като в магазините у нас не се намира бутермилк, което всъщност е остатъчния продукт от приготвянето на масло, заместваме с прясно мляко смесено с 1 с.л лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар