понеделник, 10 декември 2012 г.

Коледен щолен





Наближи Коледа и въпреки че още няма сняг, коледното настроение започна да се усеща. Тази година най-накрая реших да се пробвам и аз на щолена, винаги си купувам от Метро готов, но като е направен в къщи е някак си по-вкусен и по-коледен.
Затова започна едно ровене из немските сайтове за рецепта, не вие работа. А там рецепти, дал господ, Коледни, Дрезденски, С марципан и т.н.
Изборът падна на класически немски щолен. Само че ми се видя малко беден на коледни подправки и си добавих от мен още някои, та да замирише на Коледа. Сами може да сравните с оригиналната рецепта.

Коледен щолен

Необходими продукти:

400 гр брашно
250 мл. мляко
3 с.л мед
20 гр мая
350 гр масло
1 капсула ванилия
1 щипка смлян карамфил
1 щипка индийско орехче
настърганата кора на 1 лимон
1ч.л сол
50 мл. ром
100 гр портокалови и лимонови корички (50/50)
50 гр белени бадеми
300 гр микс сушени плодове (стафиди, череши, червени боровинки)
100 гр марципан
100 гр пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Накисваме сушените плодове в ром, а бадемите в топла вода за 10-ина минути.

От 200 гр брашно, натрошената  мая, меда и леко топлото мляко приготвяме така нареченото "Vorteig" , което посипваме с лъжица брашно.





Оставяме на топло да шупне и добавяме останалото брашно, смесено с карамфила и индийското орехче, 200 гр меко масло, настъргания марципан, солта, кората на лимона, ванилията и оцедените плодове с бадемите.Замесваме тесто и оставяме да втаса на топло, докато удвои размера си, около 1 час.


Разстиламе го върху набрашнена повърхност на лист с дебелина около 2 см., прегъваме на две и оформяме във вида на щолен.

Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 1 час. При нужда към края покриваме с фолио за д а не почернее много.

Още топъл намазваме обилно с останалото масло и поръсваме с пудра захар да се получи дебела коричка.

Изчакваме да изстине много добре и увиваме във фолио. Поставяме на хладно и тъмно за минимум 2 дена и чак тогава опитваме, иначе е като сбит кекс.
Моята форма за печене беше твърде широка, затова се получи малко по плосък, но не му придирям чак толкова.
Най-добре върви с коледен чай с вкус на канела, портокал и ябълки, задължително придружен от чашка хубав тъмен ром.

Няма коментари:

Публикуване на коментар